Onduidelijkheid over het werken met zzp'ers: feit en fictie
Update: Stand van zaken omtrent de regelgeving voor het werken met zelfstandige juristen en advocaten
Feit:
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2025 weer handhaving zal plaatsvinden ten aanzien van de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp'ers. Hoewel politiek gezien het laatste woord nog niet over gezegd is over de exacte invulling van die handhavingsacties, is wel zeker dat ze er komen. Daarmee wordt het als opdrachtgever veel belangrijker dan voorheen om duidelijk onderscheid te maken tussen werknemers en ingehuurde zelfstandigen. Maar geen zorgen. Vanuit LawyerlinQ blijven we uw gespecialiseerde partner voor de flexibele inzet van juristen. Aarzel niet om ons te betrekken bij het vormgeven van uw inhuurbeleid voor de komende jaren.
Fictie:
Vanwege aankondigingen die de overheid vorig jaar deed is bij sommige HR afdelingen onduidelijkheid ontstaan. Er is echter vooralsnog géén sprake van nieuwe regelgeving. In het regeerakkoord is weliswaar opgenomen dat de “Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden” in behandeling zal worden genomen. Inmiddels ligt het concept wetsvoorstel voor advies bij de Raad van State. Het overweldigende aantal reacties uit de markt op de concept wet en het veranderende politieke landschap doet vermoeden dat het nog de nodige wijzigingen en tijd zal vergen voor er echt nieuwe wetgeving is.
Hiermee blijft het de komende tijd onduidelijk of voor werkzaamheden die 'ingebed' zijn in een organisatie -de meeste interim-opdrachten- inderdaad geen zzp'ers meer kunnen worden ingezet. Hierover zijn prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad, maar onzeker is of en wanneer we een uitspraak kunnen verwachten. De jurisprudentie rondom artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek is dus nog steeds de leidraad voor de beoordeling van arbeidsrelaties. We zien de zogenaamde ‘Deliveroo criteria’ inmiddels steeds consequenter toegepast worden door lagere rechters. Hiermee tekent zich een steeds concreter beoordelingskader af.
Feit:
Ook al beoordeelt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten, formeel bent u nog steeds gevrijwaard fiscale aanspraken met betrekking tot loonheffingen en sociale premies als u zzp’ers inhuurt volgens geldige goedgekeurde modelovereenkomsten. Maar let op: het is wel zaak om te zorgen dat u als opdrachtgever zich in de praktijk ook werkelijk gedraagt zoals in de overeenkomst beschreven is. Wijkt de praktijk af, dan is er géén vrijwaring.
Fictie:
Anders dan velen denken, biedt het gebruik van een goedgekeurde modelovereenkomst geen absolute zekerheid. Dat komt omdat de Belastingdienst, en ook de rechter, haar beoordeling van arbeidsrelaties altijd baseert op de feitelijke situatie. Controleer dus periodiek of in de praktijk ook werkelijk conform de modelovereenkomst gewerkt wordt.
EU richtlijn platformwerk
In maart van dit jaar bereikten de EU-lidstaten een akkoord over een richtlijn voor werk dat verdeeld wordt via platforms. Voor uw gebruik van het LawyerlinQ platform heeft dit geen consequenties. De door de richtlijn voorgeschreven transparantie was al onderdeel van onze werkwijze. Bovendien kiest u zelf met welke jurist u werkt en worden tarieven in vrijheid bepaald door de juristen zelf.
Belastingdienst keurt op de valreep nieuwe modelovereenkomst LawyerlinQ goed
Samenwerking met LawyerlinQ zorgt ook voor beheersing van de fiscale risico's van het werken met zzp'ers. In 2016 waren we de eerste die met De Belastingdienst een goedgekeurde modelovereenkomst uitonderhandelden specifiek voor de juridische markt. Onlangs hebben we deze, na een periode van overleg met de Belastingdienst, vernieuwd.
Inmiddels is de Belastingdienst gestopt met het beoordelen van Modelovereenkomsten, maar de al goedgekeurde modellen houden hun werking. Inmiddels zijn de standaardovereenkomsten van de zzp-juristen in uw flexpool aan de hand van het nieuwe model geüpdatet.
Extra service: interim-juristen in loondienst
Mocht er binnen uw organisatie behoefte zijn aan de flexibele inzet van juristen of advocaten, maar is uw HR- of Risk team van mening dat dit niet ingevuld kan worden met zzp'ers omdat het gaat om werkzaamheden die ‘ingebed’ zijn in de organisatie dan biedt LawyerlinQ sinds kort de mogelijkheid om juristen in te zetten die werkzaam zijn op basis van een dienstverband.
Het enige in het proces dat anders is, is dat u bij de uitvraag aangeeft dat uw voorkeur uitgaat naar een jurist die werkt op basis van een dienstverband. Verder verloopt invulling van uw vraag verloopt gewoon via uw flexpool, of via uw vaste contactpersoon bij LawyerlinQ. Wij zorgen voor administratieve afhandeling en inhouding en afdracht van sociale premies en loonbelasting.